Leşin


General sau altele | Medicină generală | Leşin (Symptom)


Descriere

Lesinul sau sincopa este pierderea temporara a constientei, urmata de revenirea la starea de veghe completa. Aceasta pierdere a constientei poate fi insotita de pierderea tonusului muscular, care poate duce la o cazatura.

Cauze

Episoadele de lesin sunt de obicei precedate de transpiratie, greata, ameteli, slabiciune si sunt de obicei cauzate de durere, stres, soc, o atmosfera înfundat sau tuse prelungite.

Un episod poate rezulta, de asemenea, de la hipotensiune arteriala posturala, care poate aparea atunci cand o persoana sta pentru o perioada lunga de timp sau se ridica brusc. Acest lucru este comun la cei batrani, la persoanele cu diabet zaharat, precum si din cauza medicamentelor antihipertensive sau medicamentelor vasodilatatoare. Disconfortul abdominal la pierderea constientei poate fi un indiciu, care ar trebui sa fie luate in considerare diferit de o sincopa.

In cele mai multe cazuri, recuperarea de la lesin apare atunci cand fluxul sanguin la creier este restaurat. Acest lucru se intampla de obicei in cateva minute deoarece dupa pierderea constiintei, persoana se trezeste intr-o pozitie culcata, care reface fluxul de sange la creier. Se cauta asistenta medicala in cazul in care pierderea cunostintei este prelungita sau lesinul se intampla de mai multe ori. Desi sincopa poate provoca leziuni fizice, cum ar fi traume la nivelul capului, aceasta nu este în mod specific cauzat direct de trauma la cap (contuzie), sau printr-o tulburare de sechestru, care se poate produce, de asemenea, de scurta durata, cu exceptia cazului in stare de inconstienta acestea sunt asociate cu fluxul de sange redus la nivelul creierului.

...