Amnezie (pierderea memoriei)


Cap | Neurologie | Amnezie (pierderea memoriei) (Symptom)


Pierderea de memorie, numita de asemenea amnezie, este o stare caracterizata printr-un grad anormal de uitare si / sau incapacitatea de a aminti evenimente din trecut.

In functie de cauza, pierderea de memorie poate fi permanenta sau temporara si poate avea o incursiune brusca sau treptata. Pierderea de memorie poate fi limitata la incapacitatea cuiva de a-si aminti evenimentele recente, evenimentele din trecutul îndepartat, sau o combinatie a celor doua. Desi procesul normal de imbatranire poate duce la dificultati în procesul de învatare si pastrarea noilor cunostinte, imbatranirea obisnuita nu este o cauza a pierderii de memorie semnificativa daca nu exista o boala de însotire, care este responsabila pentru pierderile de memorie.

Cauze

In mod traditional, cauzele de amnezie au fost împartite în anumite categorii. Memoria pare sa fie stocata în mai multe parti ale sistemului limbic al creierului, si orice conditie care interfera cu functia acestui sistem poate duce la amnezie. Cauzele functionale sunt factorii psihologici, cum ar fi tulburarea psihica, stres post-traumatic sau, în termeni psihanalitici, mecanismele de aparare. Amnezia poate aparea, de asemenea, ca episoade spontane, în cazul de amneziei globala tranzitorie.

Exista mai multe tipuri de amnezie. Amnezia post-traumatica apare de obicei dupa un traumatism cranian, amnezia disociativa se datoreaza unei cauze psihologice si include: memorie reprimata, fuga disociativa, amnezie post-hipnotica. Amnezia lacunara este pierderea de memorie cu privire la un eveniment special si amnezia copilariei este incapacitatea de a aminti evenimente din copilaria proprie. Amnezie lacunara este o tulburare de memorie în care cineva isi poate aminti anumite informatii, dar nu stie de unde sau cum a obtinut informatiile. Amnezia datorata consumului de droguri este cauzata în mod intentionat prin injectarea unui medicament amnezic pentru a ajuta un pacient sa uite interventiile chirurgicale sau procedurile medicale. Amnezia anterograda este pierderea de memorie pe termen lung, pierderea capacitatii de a forma amintiri noi prin memorare. Amnezia retrograda, pierderea de amintiri pre-existente vizeaza amintirile cele mai recente ale pacientului.

Diagnostic si tratament

Pentru a diagnostica amnezia, un medic va face o examinare completa pentru a exclude alte cauze posibile ale pierderii de memorie, cum ar fi boala Alzheimer, alte forme de dementa, depresie sau o tumora pe creier. Se poate include un examen neurologic pentru a verifica reflexele, functia senzoriala, echilibrul, precum si alte aspecte fiziologice ale creierului si sistemului nervos.

...