Scaune grase (steatoree)


Rect, Fese | Gastroenterologie | Scaune grase (steatoree) (Symptom)


Descriere

Steatoree este termenul medical folosit pentru grasimi în scaun. Grasime în scaun poate provoca scaune voluminoase care plutesc, cu un aspect uleios sau gras, si urat mirositor. Grasimea în scaun este grasimea care tractul digestiv a fost în imposibilitatea de a absorbi. Steatoreea temporara poate rezulta din schimbarile de dieta sau infectii intestinale. Steatoreea, care este persistenta poate duce la boli ale tractului biliar, pancreasului, sau intestine.

Absorbtia grasimii este dependent de bila (care este produsa in ficat si depozitata in vezica biliara), lipazele pancreatice (enzime care descompun grasimi), si functia normala a intestinului. Absenta bilei este de multe ori din cauza unui blocaj al cailor biliare si poate duce la scaune grase deschis colorate si icter. Absenta lipazelor pancreatice este rara, dar poate aparea si ca urmare a unei pancreas bolnav, fibroza chistica, sau o anomalie, care este prezenta la nastere.

Cauze

Cauzele posibile biologice poate fi lipsa de acizi biliari (cauza leziuni hepatice, droguri hypolipidemic, sau au avut vezicii biliare înlaturata într-o colecistectomie), defecte de enzime pancreatice, precum si defecte ale celulelor mucoasei. Absenta acizilor biliari va provoca materiile fecale sa se transforme intr-o culoare gri cenusie deschis. Alta cauza de steatoree se datoreaza efectului advers al octreotid sau lanreotidei, care sunt analogi de somatostatina, folosite clinic pentru a trata acromegalie. Steatoreea poate fi, de asemenea, ca urmare a consumului de uleiuri nedigerabile sau grasimi, cum ar fi Olestra, sau ca un efect secundar de medicamente care împiedica absorbtia de grasimi alimentare, cum ar fi Orlistat.

...