Prurit anal


Rect, Fese | Dermatologie | Prurit anal (Symptom)


Descriere

Pruritul anal este iritarea pielii, la iesirea din rect, cunoscut sub numele de anus, insotita de dorinta de a te scarpina. Desi mancarimea poate fi o reactie la produsele chimice in materiile fecale, de multe ori inseamna ca exista o inflamatie a zonei anale. In cazul in care devine intensa, prurit anal poate provoca disconfort intolerabile, cum ar fi arderea si durere.

Cauze

Pruritul anal poate fi cauzat de substante chimice iritante prezente in produsele alimentare, care sunt consumate, cum ar fi condimente, sosuri calde si iuti. Acesta poate fi, de asemenea, cauzata de iritare si de umiditate continua in anus, cauzata de scaune apoase frecvente, diaree, sau scurgeri de cantitati mici de scaun. De asemenea, poate fi cauzata de iritarea prin scaune frecvente lichide, diaree, sau de evacuare de cantitati mici de scaun (incontinenta). Boli care cresc posibilitatea de infectii, cum ar fi diabetul zaharat sau a unei infec?ii cu HIV, precum si tratament cu antibiotice poate duce la o infectie si de iritare a anusului. Psoriazis, de asemenea, poate irita anus. Cai de trecere anormale (fistule) de la nivelul intestinului subtire sau colonului pentru pielea din jurul anusului poate forma ca urmare a unei boli (cum ar fi boala Crohn), iar aceste fistule aduce lichide iritante pentru zona anala. Alte probleme care pot determina prurit anal includ oxiuri, hemoroizi, fisuri sau cresterea anormala locala a pielii anale.

Diagnostic si tratament

Exista mai multe masuri posibilitati cum puteti calma mancarimea anala. Este important sa pastrati zona anala curata prin spalare si uscare cu atentie. Evitati folosirea sapunurilor care irita pielea si de a folosi lenjeria din vrac din fibre naturale.

Pentru a trata pruritul anal se incepe cu masuri de reducere a iritatiei si traume la zona perianala. Laxativele pot ajuta la prevenirea constipatiei. Daca acest lucru nu este de actualitate steroizi eficiente, capsaicina sau albastru de metilen injectat poate fi incercat. ...