Febră a călătorului


Cap | Medicină generală | Febră a călătorului (Symptom)


Multi calatori se întorc acasa cu febra, cu sau fara alte simptome. Pana la 8 % din calatorii în tarile în curs de dezvoltare sunt suficient de bolnavi pentru a solicita asistenta medicala în strainatate sau dupa întoarcerea acasa. Febra calatorului poate fi o manifestare a unui procesul minor, auto-limitat sau poate anunta o boala progresiva ce pune viata in pericol. Acest lucru poate face dificila distinctia dintre infectii minore si grave, bazate pe concluziile initiale.

Estimarile indica faptul ca 15-37 % calatorilor pe termen scurt experimenta o problema de sanatate în timpul unei excursii internationale, si pâna la 11% de calatori intorsi prezinta o boala febrila. Majoritatea calatorilor cu febra au infectii care sunt comune în calatorii, cum ar fi non-infectia tractului respirator superior, infectii ale tractului urinar, sau pneumonie dobândita în comunitate.

Cauze

În majoritatea cazurilor, febra este cauzata de o boala comuna, cum ar fi traheobronsita, pneumonie, sau infectii ale tractului urinar. Cu toate acestea, febra calatorilor întotdeauna ar trebui sa ridice suspiciunea de o infectie severa tropicala ce pune viata în pericol.

Diagnostic si Tratament

În plus fata de istoricul medical de obicei, medicii trebuie sa obtina o istorie de calatorie atenta, o descriere a locurior de cazare, informatii despre vaccinarile dinaintea calatoriei sau chimioprofilaxia din timpul calatoriei, o istorie sexuala, precum si o lista a expunerilor si a factorilor de risc. Gradul si tipul de limfadenopatie sunt indicii importante de diagnostic. Starea mentala alterata, cu febra este un simptom de alarma si necesita evaluare si tratamentul de urgenta. Malaria trebuie sa fie luate în considerare la pacien?ii care au calatorit chiar pentru scurt timp într-o zona endemica.

Febra tifoida este tratata cu fluorochinolone, febra dengue, numai cu masuri de sustinere, leptospiroza, cu penicilina sau doxiciclina, si infectiile Rickettsial cu doxiciclina.

...