Gândire înceţoşată (confuzie)


Cap | Neurologie | Gândire înceţoşată (confuzie) (Symptom)


Confuzia este starea de a fi dezorientat sau neclard în privinta unui lucru. Este o schimbare în starea mentala în care o persoana nu este în masura sa gândeasca cu nivelul de claritate de obicei. Frecvent, confuzia duce la pierderea capacitatii de a recunoaste oamenii si locuri, sau de a spune ora si data. Sentimentele de dezorientare sunt comune în confuzie, si capacitatea de luare a deciziilor este afectata.

Cauze

Confuzia poate aparea brusc sau sa dezvolte treptat, in timp. Confuzia are cauze multiple, inclusiv leziuni, afectiuni medicale, medicamente, factori de mediu, precum si abuzul de substante. Alte pot include: intoxicatie cu alcool, tumoare pe creier, comotie cerebrala, febra, traumatisme craniene sau leziune la cap, boli la o persoana în vârsta, boala la o persoana cu boala neurologica existenta, cum ar fi un accident vascular cerebral, infectii, lipsa de somn, hipoglicemie, niveluri scazute de oxigen, deficiente nutritionale, in special de niacina, tiaminaa, vitamina C, vitamina B12, convulsii, scaderea brusca a temperaturii corpului (hipotermie).

Cele mai frecvente cauze ale confuziei induse de droguri acute sunt medicamente dopaminergice utilizate pentru boala Parkinson, diuretice, antidepresive triciclice sau tetraciclice si benzodiazepine. Vârstnicii si mai ales cei cu dementa pre-existenta sunt au risc mai mare stari confuzionale acute induse de medicamente. Confuzia este un simptom, si poate varia de la usoara pâna la severa si poate aparea cu dezorientare, somnolenta, hiperactivitate, sau anxietate. În cazurile severe, persoana poate avea halucinatii, sentimentele de paranoia, precum si o stare de delir.

...