Cădere a părului (chelie)


Cap | Dermatologie | Cădere a părului (chelie) (Symptom)


Chelia este o afectiune ce presupune pierderea totala sau partiala a parului. Termenul medical pentru aceasta conditie este alopecia.

Cauze

Frecvent, parul se poate subtia din cauza unor factori genetici prestabiliti, istoricul familial, precum si procesului general de imbatranire. Multi barbati si femei pot observa o usoara fiziologica si adesea normala subtiere a parului începând de la 30-40 ani. De alte ori, variatiile normale de viata, inclusiv stresul sever temporar, schimbarile nutritionale, precum si modificarile hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii, pubertatii, menopauzei pot provoca o cadere a parului reversibila.

Chelie barbateasca este asociata cu genetica sau hormoni de sex masculin. Urmeaza, de obicei, un anumit model, pierzandu-se parul de pe margine si subtiindu-se parul de pe coroana, si este cauzata de hormoni si de predispozitia genetica. Fiecare fir de par pe care o persoana il are situata într-un orificiu în piele este numit folicul. Chelia apare, de obicei atunci cand foliculul se micsoreaza in timp, ducand la un par mai scurt si mai subtire. În cele din urma, foliculul formeaza un nou fir. Cu toate acestea, foliculii ramân în viata, sugerând ca este posibil sa creasca par nou.

Chelia feminina implica un model tipic de cadere a parului din cauza hormonilor, imbatranirii si a genele. Chelia apare atunci cand parul cade, dar parul nou nu creste în mod normal, în loc. Motivul pentru chelia feminina nu este bine inteles, dar poate fi legat de îmbatrânire si schimbarile în nivelul de androgeni, hormonii masculini. De exemplu, dupa ce au ajuns menopauza, multe femei constata ca parul de pe cap este mai subtire, in timp ce parul facial este mai gros.

Diagnostic si tratament

În general, tratamentele pentru pierderea parului sau chelie sunt conduse de cauzele care stau la baza conditie. De exemplu, în cazul în care cauza este genetica, atunci pacientii pot opta pentru medicamente sau interventii chirurgicale. Dar, în cazul în care pierderea parului este cauzata de utilizarea de anumite medicamente sau de stres, atunci eliminarea cauzei ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.

...