Limbă păroasă


Gura | Odontologie | Limbă păroasă (Symptom)


Limba paroasa este prelungirea de papile, umflaturi pe suprafata limbii. De obicei, capetele papilelor sunt frecate de la distanta de alimente, dar, uneori, ele cresc mult mai mult decât în mod normal, facând limba cu aspectul unei blani. Tesutul suplimentar poate fi patat de alimente sau tutun si devin brun-galbui sau negru.

Limba paroasa se, de asemenea, denumit medical ca limba neagra paroasa (lingua villosa nigra), dar decolorarea limbii poate sa apara in alb, maro, roz, sau verde. Culoarea limbii depinde atât de conditia de baza, plus prezenta oricaror factori suplimentari, cum ar fi tipul de alimente consumate.

Cauze

Limba paroasa este cauzata de iritarea suprafatei limbii, ceea ce duce la alungirea papilelor care sunt prezente in mod normal pe suprafata limbii, împreuna cu o lipsa de cadere a celulelor superficiale, care este de obicei facilitata de periuta de dinti sau de factori dietetice. O serie de conditii diferite pot predispune la dezvoltarea limbii paroase.

Diagnostic si Tratament

Chiar daca poate parea îngrijoratoare, limba neagra paroasa in sine este inofensiva (desi este considerat a fi legata de dezvoltarea de afte). Aceasta conditie nu implica nici un fel de bacterii sau ciuperci si, în general, se rezolva de la sine, tratamentul recomandat fiind spalarea limba cu o periuta de dinti moale de doua ori pe zi. Limba neagra paroasa este listata ca un posibil efect secundar al antibioticelo precum penicilina, si de asemenea, al vitaminelor.

...