Traumatism cranian


Cap | Neurologie | Traumatism cranian (Symptom)


Un traumatism cranian este un termen larg care descrie o gama larga de leziuni ce apar la nivelul scalpului, craniului, creierului, precum si a tesuturilor si vaselor de sange din cap. Leziunile la cap sunt, de asemenea, denumite în mod obisnuit traumatisme cerebrale, sau leziuni cerebrale traumatice, în functie de gradul de traumatism la cap. Loviturile la cap sunt de cele mai multe ori cauza leziunilor cerebrale; este important sa ne amintim ca fata si maxilarul sunt situate în partea din fata a capului. Leziunea creierului poate fi, de asemenea, asociata cu leziuni la aceste structuri. De asemenea, este important de remarcat faptul ca o rana la cap nu înseamna întotdeauna ca exista, si o leziune a creierului.

Cauze

Oamenii sufera leziuni la cap cel mai frecvent ca urmare a caderilor, a accidentelor cu motociclete sau vehicule, ciocnire sau lovirea de un obiect, si atacuri. Caderile si loviturile sunt cele mai frecvente cauze de leziuni la cap la copii.

Ranile la cap pot fi închise sau deschise. O leziune la cap este inchisa în cazul în care dura mater ramâne intacta . Craniul poate fi fracturat, dar nu neaparat. Un traumatism cranian penetrant are loc atunci când un obiect strapunge craniul si strapunge dura mater. Leziunile cerebrale pot fi difuze, care apar pe o arie larga, sau focale, situat într-o zona mica, specifica.

În cazul în care se produce hemoragie intracraniana, un hematom în cadrul craniului poate pune presiune asupra creierului. Tipuri de hemoragie intracraniana includ hematom subarahnoidian subdural extradural si intraparenchimal. Interventia chirurgicala numita craniotomie este folosita în aceste cazuri, pentru a reduce presiunea prin drenarea sângelui. În cazul în care impactul provoaca deplasarea capului, leziunea poate fi agravata, deoarece creierul poate ricosa în interiorul craniului provoacand efecte suplimentare, sau creierul poate ramâne relativ nemiscat (datorita inertiei), dar poate sa fie lovit de craniu în miscare (ambele sunt leziuni prin deflexiune).

...