Angioedem (umflare a limbii)


Gura | Anestezie | Angioedem (umflare a limbii) (Symptom)


Angioedemul, de asemenea, cunoscut sub termenul de edem Quincke, se caracterizeaza printr-o inflamatie rapida a tesuturilor ale limbii, implicând derma, tesutul subcutanat, mucoasa si tesutul submucos. Este foarte mult asemanator cu urticaria, dar aceasta apare în dermul superior. Termenul de edem angioneurotic a fost folosit pentru aceasta conditie, deoarece se credea ca este implicat sistemul nervos, dar aceasta ipoteza nu mai este disponibil.

Angioedemul poate determina brusc dificultati în respiratie, înghitire si vorbire, însotite de umflarea buzelor, fetei si gâtului, în functie de zona corpului afectata. Pielea de pe fata, din jurul gurii, si mucoasei gurii si / sau a gâtului, precum si limba, se umfla timp de cateva minute pana la mai multe ore. Umflarea pot sa apara, de asemenea, în alta parte, de obicei, la mâini. Umflare poate fi însotita de mâncarime sau durere. De asemenea ar putea aparea o usoara pierdere a simturilor în zonele afectate din cauza compresiei nervilor. Urticaria sau varicela se pot dezvolta simultan.

Angioedemul care afecteaza gâtul si laringele este un potential pericol pentru viata, deoarece umflarea poate bloca caile respiratorii, cauzând asfixia.

Cauze

Cea mai frecventa cauza este o reactie alergica brusca la produsele alimentare. Mai putin frecvent, angioedemul rezulta din alergia la un medicament, cum ar fi penicilina, o reactie la o muscatura de insecta sau intepatura, sau din infectii, stres emotional, sau expunerea la animale, mucegaiuri, polen, sau conditii reci. Exista, de asemenea, o forma ereditara a bolii.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se face pe baza tabloului clinic. Teste de sange de rutina - hemograma completa, electrolitii, functia renala, enzime hepatice - sunt efectuate. In cazul unei reactii alergice acute, nivelul triptazelor este crescut. Atunci când pacientul a fost stabilizat, investigatii speciale pot clarifica cauza exacta.

Cazurile severe sunt tratate cu injectii de epinefrina, adrenalina si pot necesita intubare sau traheostomie, o interventie chirurgicala ce presupune o gaura în trahee, pentru a preveni sufocarea. Medicamentele precum corticosteroizii pot fi, de asemenea, oferite. În cazuri mai putin severe, medicamente antihistaminice pot ameliora simptomele.

...