Pierdere a auzului (surzenie)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Pierdere a auzului (surzenie) (Symptom)


Descriere

Surzenia, sau afectarea auzului, este o incapacitate partiala sau totala de a auzi în cazul în care capacitatea ar fi, de obicei, de asteptat. Pierderea auzului sau surzenie pot fi prezente de la nastere (congenitala) sau pot sa se constate mai tarziu in viata (dobândite).

Pentru a întelege modul în care se produce pierderea auzului, poate fi de ajutor a întelege modul în care o persoana aude. Imbatranirea si expunerea prelungita la zgomot puternic poate provoca uzura pe firele de celulele nervoase din cohlee, care trimite semnale sonore la creier. Atunci când aceste fire sau celule nervoase sunt deteriorate sau lipsesc, semnale electrice nu sunt transmise la fel de eficient, si apare pierderea auzului . Tonuri mai ridicate pot deveni înabusite. Acesta poate deveni dificil pentru o persoana sa aleaga cuvinte împotriva zgomotului de fond. Ereditatea poate face un individ mai predispus la aceste schimbari. Acest tip de pierdere a auzului este cunoscut sub numele de hipoacuzie neurosenzoriala, care este permanenta.

Cauze

Medicii cred ca ereditatea si expunerea cronica la zgomote puternice sunt principalii factori care contribuie la pierderea auzului în timp. Alti factori, cum ar fi dopurile de ceara, pot preveni urechile de la conducerea sunetelor atat de bine cum ar trebui.

O acumularea treptata de ceara poate bloca canalul urechii si pentru a preveni conducerea undelor sonore. Dopul de ceara din ureche este o cauza de pierdere a auzului în rândul persoanelor de toate vârstele. Acest lucru provoaca pierderea auzului, care de obicei poate fi restaurat cu îndepartarea acestuia.

Infectie a urechii si cresteri anormale osoase sau tumori pot fi o alta cauza de pierdere a auzului. În urechea externa sau de mijloc, oricare dintre acestea poate provoca pierderea auzului: timpan rupt (perforarea membranei timpanului), explozii puternice de zgomot, schimbari bruste de presiune, inteparea timpanului cu un obiect si infectie cauzând ruptura timpanului.

Semnele si simptomele pierderii auzului pot cuprinde: dificultate in exprimare si crearea de alte sunete, întelegerea cuvintelor cu dificultate, în special in zgomotului de fundal sau într-o multime de oameni, cerând frecvent altorai sa vorbeasca mai rar, clar si cu voce tare, care au nevoie sa creasca volumul dela televizor sau radio, retragerea de la conversatii.

...