Hematemeză (vărsături cu sânge)


Gura | Gastroenterologie | Hematemeză (vărsături cu sânge) (Symptom)


Sânge în voma sau hematemeza poate aparea din cauza unor probleme de sanatate minore sau mai mari. Poate fi minima sau in cantitate mare. Varsaturile de sânge ar trebui sa fie evaluate de catre un profesionist. Atunci când o persoana vomita sânge, aceasta poate aparea de culoare rosu deschis sau rosu închis. Sangele poate fi vazut singur sau poate fi amestecat cu alimente.

Cauze

Tractul gastro-intestinal superior include stomac, gura, gât, esofag si prima parte a intestinului subtire. Sângele care este vomitat poate veni de la oricare din aceste locuri. De exemplu, varsaturile care sunt foarte puternice sau prea lungi pot provoca o ruptura in vasele de sange mici de la gât sau de la esofag, producând dungi de sânge în voma. Venele umflate in peretii inferior esofagului, stomacului pot începe sa sângereze. Aceste vene sunt prezente la persoanele cu leziuni hepatice severe.

Alte cauze pot include: ulcere sângeroase la nivelul stomacului, prima parte a intestinului subtire, sau esofag, defecte in vasele de sange ale tractului gastro-intestinal, inflamatie, iritatie, sau inflamatie a mucoasei esofagului (esofagita) sau a mucoasei stomacului (gastrita ), înghitirea de sânge, de exemplu, dupa o sângerari nazale, tumori ale stomacului sau esofagului, Zollinger-Ellison si istoric de fumat.

Diagnostic si Tratament

Hematemeza este tratat ca o urgenta medicala. Distinctia importanta este daca exista pierderi de sânge suficienta pentru a provoca soc sau nu.

...