Hematochezie


Rect, Fese | Gastroenterologie | Hematochezie (Symptom)


Hematochezia reprezinta trecerea de sange rosu prin rect. Cauza este, de obicei sângerarea la colon sau rect, dar poate rezulta din pierderea de sânge mai mare în tractul digestiv. Cancerul, colita si ulcerele sunt printre cauzele de hematochezie.

Diferenta dintre hematochezia si rectoragia este faptul ca la acesta din urma sangerarea rectala nu este asociat cu defecarea, in schimb, este asociat cu expulzarea de sânge proaspat culoare rosiu deschis, fara scaune.

Cauze

La adulti, cele mai frecvente cauze sunt hemoroizii si diverticuloza, ambele fiind relativ benigne. Cu toate acestea, ea poate fi, de asemenea, cauzata de cancer colorectal, care este potential fatal.

La un copil nou-nascut, hematochezia poate fi rezultatul sângelui matern înghitit, la momentul expulzarii, dar poate fi, de asemenea, un simptom initial de enterocolita necrozanta, o afectiune grava care afecteaza copiii prematuri. La copii, hematochezia combinata cu dureri abdominale este asociata cu invaginatie.

La adolescenti si adulti tineri, bolile inflamatorii intestinale, în special colita ulcerativa, sunt un motiv serios de hematochezie, care trebuie sa fie luate în considerare si excluse.

Unele alimente pot provoca fecale de culoare rosie, fiind un semn diferential care poate fi confundat ca hematochezie.

...