Hiperhidroză (transpiraţie excesivă)


Braț | Endocrinologie şi Metabolism | Hiperhidroză (transpiraţie excesivă) (Symptom)


Hiperhidroza, sau transpiratia excesiva, este o afectiune comuna, care produce o multime de neplaceri. Probleme axilare tind sa înceapa în jurul pubertatii, în timp transpiratiile in palma si in talpa pot începe mai devreme, de multe ori in timpul copilariei. Netratate, aceste probleme pot continua pe tot parcursul vietii.

Hiperhidroza poate fi generalizata sau localizata la anumite parti ale corpului. Mainile, picioarele, axilele, si zona inghinala sunt printre cele mai active regiuni ale transpiratiei, datorita concentratiei relativ mare de glande sudoripare, cu toate acestea, orice parte a corpului poate fi afectata.

Persoanele afectate sunt în mod constant constiente de starea lor si sa încearca sa modifice stilul lor de viata pentru a se adapta aceasta problema. Acest lucru poate fi dezarmant în viata profesionala, academica si sociala, cauzand momente jenante pentru ei. Multe sarcini de rutina deveni imposibile, afectand psihologic aceste persoane.

Cauze

În cele mai multe cazuri, cauza hiperhidrozei este necunoscuta. Unele cauze cunoscute includ: obezitatea; schimbarile hormonale asociate cu menopauza; boli asociate cu febra, cum ar fi infectia sau malaria; o glanda tiroida hiperactiva (hipertiroidie), diabet zaharat, anumite medicamente.

Hiperhidroza poate avea consecinte fiziologice, cum ar fi mâinile reci si umede, deshidratare, si infectii ale pielii secundare la macerarea pielii. Hiperhidroza poate avea, de asemenea, efecte devastatoare asupra vietii emotionale individului.

Diagnostic si Tratament

Abordarea in tratamentul hiperhidrozei, în general, consta în: antiperspirante ce contin clorura de aluminiu ( pot fi mai eficiente); antiperspirante pe baza de prescriptie medicala (cu continut de clorura de aluminiu hexahisrata); ionoforeza (dispozitiv care trece energia electrica direct prin piele folosind apa distilata); medicamente pe cale orala (anticolinergice, care reduc transpiratie); chirurgie (simpatectomia cervicala, în ultima instanta).

...