Incapacitate de a urina (retenţie urinară)


Pelvis/Bazin | Urologie | Incapacitate de a urina (retenţie urinară) (Symptom)


Retentia urinara apare atunci când o persoana nu isi poate goli vezica complet, sau chiar deloc, în ciuda unei nevoi de a urina. Retentia urinara poate fi o conditie acuta (nou, pe termen scurt) sau cronica (în curs de desfasurare, pe termen lung). Este nevoie de îngrijiri medicale de rutina, uneori spitalizare, pentru tratament, ameliorarea simptomelor, precum si detectarea cauzei subiacente.

Cauze

Cele doua cauze esentiale ale retentie urinara sunt (1) blocarea uretrei si (2) perturbarea sistemului delicat si complex de nervi care conecteaza tractul urinar cu creierul si sistemul nervos.

Cea mai frecventa cauza de blocaj a uretrei la barbati este extinderea prostatei. La barbati, prostata inconjoara partial uretra. Daca prostata devine extinsa, frecventa la barbatii in varsta, se apasa pe uretra si poate provoca blocaj. Cea mai frecventa cauza de extindere a prostatei este hipertrofia benigna de prostata. Alte cauze de extindere de prostata includ cancerul de prostata si infectia de prostata (prostatita). Cauzele blocarii uretrei, care poate aparea la ambele sexe includ tesut cicatricial, leziune (ca într-un accident de masina sau o cazatura puternica), cheaguri de sânge, infectii, tumori in regiunea pelviana, si pietre (rar).

Perturbarea nervilor dintre vezica urinara si creier poate provoca pierderea controlului asupra functiei vezicii urinare. Problema se afla in nervii care trimit mesaje înainte si înapoi, sau în nervii care controleaza muschii utilizati la urinare, sau ambele. Unele forme ale acestei afectiuni sunt mentionate ca vezica neurogena. Ocazional, retentia urinara este primul semn de compresie a maduvei spinarii, o urgenta medicala care trebuie tratata imediat pentru a preveni invaliditate permanenta. Cele mai frecvente cauze ale aceastei întreruperi includ leziuni ale coloanei vertebrale, tumori ale coloanei vertebrale, accident vascular cerebral, diabet zaharat, hernie de disc sau ruptura în coloana vertebrala, sau o infectie sau cheag de sânge, care pune presiune pe maduva spinarii.

O infectie în zona pelviana, cum ar fi herpesul, poate interfera cu nervii din zona. Inflamatia si umflarea cauzate de infectii poate comprima, de asemenea, uretra. Infectii în jurul maduvei spinarii poate provoca retentie prin presiune pe nervii maduvei spinarii.

Retentia urinara este o problema relativ comuna dupa o interventie chirurgicala. Aceasta poate fi un rezultat direct al anesteziei sau tipul de operatiune. Imobilitate relativa, dupa o interventie chirurgicala poate contribui, de asemenea, la retentie urinara. Interventii chirurgicale precedente ale vezicii urinare prostatei pot provoca, uneori, retentie urinara, din cauza formarii stricturilor (îngustarea) din cauza tesutului cicatricial.

...