Inflamare a rectului


Rect, Fese | Urologie | Inflamare a rectului (Symptom)


O persoana cu proctita are inflamatia rectului, de obicei, din cauza unei infectii bacteriene sau virale.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale proctitei sunt boli cu transmitere sexuala. Proctita cauzata de bolile cu transmitere sexuala sunt frecvente în rândul persoanelor care se angajeaza in actul sexual anal. Bolile cu transmitere sexuala care pot provoca proctita includ gonoreea, herpes, chlamidia, si limfogranulom venereum.

Cele mai frecvente simptome ale proctitei includ secretia de puroi din anus si dureri anale severe in timpul defecare. Alte simptome pot include diaree, sângerari anale, constipatie, febra, greata, si varsaturi si pierderea în greutate.

Diagnostic si Tratament

Medicii diagnostica proctita prin investigarea interiorului rectului, cu un proctoscop sau o sigmoidoscope. O biopsie (o bucata mica de tesut de la nivelul rectului) poate fi recoltata si testata pentru boli sau infectii. O mostra de scaun poate dezvalui, de asemenea, bacteriile care infecteaza. În cazul în care medicul suspecteaza boala Crohn sau colita ulcerativa, colonoscopia sau clisma cu bariu si raze X poate fi utilizata pentru a examina zone ale intestinului.

Tratamentul depinde de cauza specifica. De exemplu, medicul poate prescrie antibiotice pentru proctita cauzate de infectii bacteriene. Daca inflamatia este cauzata de boala Crohn sau colita ulcerativa, medicul poate recomanda medicamente acid 5-aminosalicyclic (5ASA) sau corticosteroizi aplicati direct pe zona prin clisma sau sub forma de supozitoare, sau luate pe cale orala sub forma de pastile. Clisma si supozitoarele sunt de obicei mult mai eficiente, dar unii pacienti pot necesita o combinatie de cereri orale si rectale.

...