Muşcături de insecte


General sau altele | Medicină generală | Muşcături de insecte (Symptom)


Descriere

Intepaturile si muscaturile de insecte sunt frecvente. Ele adesea produc roseata si umflaturi in zona respectiva. Uneori, o intepatura poate provoca o reactie alergica care poate pune in pericol viata.

Ca raspuns la o intepatura sau muscatura de insecte este variabila si depinde de o varietate de factori. Cele mai multe muscaturi si intepaturi rezultate cu durere, tumefiere, roseata, mancarime la zona afectata. Pielea poate erupe si devenii infectata daca zona muscaturii este scarpinata. Daca nu este tratata in mod corespunzator, aceste infectii locale pot devenii severe si poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de celulita.

O reactie severa dincolo de zona imediata a intepaturii in cazul in care o persoana este alergica la muscatura sau intepatura poate fi experimentata. Acest lucru este cunoscut sub numele de anafilaxie. Simptome ale unei reactii severe includ urticarie, respiratie suieratoare, dispnee, inconstienta si chiar moartea in termen de 30 de minute.

O intepatura pe limba poate provoca umflarea gatului si moartea din cauza obstructiei cailor respiratorii.

Intepaturile de la viespii sau multiple (sute sau mii) de intepaturi de albine au fost rar raportate sa provoace defalcarea musculara si insuficienta renala. Muscaturile de la o furnica de foc produc de obicei o pustula sau o rana asemanatoare unui cos, care da o sezatie de mancarimea, usturime si durere.

Diagnostic si tratament

Cele mai multe muscaturi de insecte si intepaturile provoca mancarime si umflaturi, care, de obicei, dispar in cateva ore. Muscaturile si intepaturile minore pot fi tratate prin: spalare zona afectate cu apa si sapun; prin compresa rece (un flanel sau o carpa rece) pe zona afectata pentru a reduce umflarea, fara scarpinare, deoarece se poate infecta (pastrati unghiile copilului scurte si curate). In cazul in care umflarea locala este severa, trebuie consultat un medic specialist.

...