Instabilitate (ameţeală)


Cap | Neurologie | Instabilitate (ameţeală) (Symptom)


Ametelea este o tulburare caracterizata prin senzatie afectata ce poate progresa spre o pierdere a constientei.

Cauze

O ameteala este de multe ori benigna, aceasta poate fi o consecinta a hipotensiunei arteriale ortostatica (tensiune arteriala atunci la trecerea rapida de la culcat sau asezat în picioare), o afectiuni vagale (ritmul cardiac lent si scaderea tensiunii), hipoglicemie (nivel scazut de glucoza), un vertij paroxistic benign, un fior, o insuficienta vertebro-basilara (artrita coloanei vertebrale, ameteala atunci când se apleaca capul pe spate, prin comprimarea unei artere).

Ameteala poate avea alte cauze, mai putin frecvente, dar mai serioase: o tulburare de ritm cardiac sau de conducere, un atac ischemic tranzitoriu (obstructia partiala sau intermitenta a circulatiei cerebrale), un hematom intracerebral, mai ales dupa o accidentare sau o tumoare pe creier. Adesea, ametelile benigne dispar în repaus. Persistenta lor, evolutia perturbatiilor indica o agravare a vertijului si este necesara vizita la un medic. Pentru început, sa diferentieze vertijul adevarat de sentimentul de lipsa aerului, de exemplu.

Cauzele sunt numeroase, mai mult sau mai putin grave. În functie de originea tulburarii este vorba despre cauze de origine centrala si cauzele de origine periferica. În primul caz, originea acestor tulburari se afla în creier ce apar în pozitia corpului si orientarea în spatiu.

În ceea ce priveste ametelile provocate de cauze periferice, ele apar ca urmare a întreruperii din cadrul organismelor responsabile pentru analiza si diseminarea de propunere a creierului. Cauzele centrale: tumori benigne sau maligne cerebrale, scleroza multipla, accident vascular cerebral care afecteaza cerebelul, lipsa de vascularizatie, compresie, mici artere cerebrale ale creierului. Cauzele bolii Menieres a nervilor periferici (manifestata prin stare generala de rau, varsaturi, si surditate), infectii cronice si acute ale urechii, daunele timpanului, infectia cu un virus, etc. Alte cauze: administrarea anumitor medicamente (aspirina, anti-inflamatorii, si antibiotice), consumul ridicat de alcool, un traumatism cranian, accident a rezultat dintr-o cadere de la înaltime (sporturi extreme).

...