Mâncărime a pielii


Piele | Dermatologie | Mâncărime a pielii (Symptom)


Descriere

Mancarime (prurit) este o iritatie a pielii sau furnicaturi, excitat de nevoia sa se scarpine in acea zona. Acesta este un simptom al multor conditii.

Pielea reprezinta 15% din greutatea totala a corpului si este cel mai mare organ din corp. Pielea are functii importante psihosociale si fizice. Cea mai importanta functie a pielii este de a oferi un mecanism de protectie. Dar pielea este, de asemenea, esentiala pentru imaginea de sine si capacitatea de a atinge persoane si de a fi atins, oferind astfel o componenta importanta de comunicare.

Cauze

Simptomele de mâncarime generalizata, fara leziuni erup?ii pe piele sau pot fi legate de orice, de la piele uscata la un carcinom oculte, ?i ar trebui sa exploreze etiologia simptomelor. Termenul medical folosit pentru mâncarime este prurit.

Cele mai frecvente cauze sunt: (I), reac?ii alergice (II), eczeme (III) piele uscata, (IV) muscaturi de insecte, (V) iritanti chimici, (VI) paraziti, cum ar fi oxiuri, scabie si paduchi, (VII) sarcinii (IX)reactii la medicamente. Mancarimea este cel mai comun simptom al patologiei dermatologice.

Diagnostic si tratament

Creme si lotiuni care contin camfor, mentol, fenol, pramoxine (Caladryl, Tronolane), difenhidramina (Benadryl) sau benzocaina poate aduce alinare. Unele cazuri de mancarime raspund la medicamente cu corticosteroizi. Cel mai bine este sa se evite zgarierea pentru a preveni agravarea tulburarilor de boala de piele si care ar putea duce la infectii bacteriene. Daca mancarimea persista sau se agraveaza in timp sau este asociata cu leziuni ale pielii, este recomandabil sa se consulte un specialist.

...