Icter


Piele | Dermatologie | Icter (Symptom)


Icterul poate transforma pielea si albului ochilor in galben. În plus, scaunul poate deveni deschis la culoare, chiar si de culoare lutoasa, din cauza lipsei de bilirubina, care în mod normal, da culoarea maro. Urina se poate transforma în culoare mai inchisa sau maronie. Acest lucru se întâmpla atunci când bilirubina, care este formata în sânge începe sa fie eliminata din organism prin urina. La fel ca si în fecale, urina devine maronie.

Cauze

Pe lânga problema cosmetica de a arata galben si având urina închisa la culoare si scaune deschise, simptomul care este asociat cel mai frecvent cu colestaza sau icter este mâncarimea, medical cunoscut sub numele prurit. Mâncarime asociata cu icter si colestaza poate fi uneori atât de grava încât provoaca pacientii sa se scarpine excesiv, au probleme cu somnul, si, rareori, comit chiar sinucidere.

În cazul în care icterul este cauza bolii hepatice, pacientul poate avea simptome sau semne de boala hepatica sau ciroza (ciroza reprezinta boala hepatica avansata). Semnele si simptomele bolilor de ficat si ciroza includ oboseala, umflarea gleznelor, scaderea masei musculare, ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala), confuzie mentala, coma, si sangerari in intestine.

Daca icterul este cauzata de blocarea canalelor biliare, bila nu intra intestin. Fierea este necesara pentru digestia de grasime în intestin si eliberarea vitaminelor din cadrul acestuia, astfel ca vitaminele pot fi absorbite în organism. De aceea, blocarea fluxului de bila poate duce la deficiente de anumite vitamine. De exemplu, poate exista un deficit de vitamina K, care impiedica proteinele care sunt necesare pentru coagularea normala a sangelui ce urmeaza sa fie sintetizate de catre ficat, si, ca urmare, pot sa apara sângerari necontrolate.

...