Afazie (dificultate în vorbire)


Cap | Neurologie | Afazie (dificultate în vorbire) (Symptom)


Afazia este o absenta a competentelor lingvistice dobândite anterior, cauzata de o tulburare a creierului care afecteaza abilitatea de a vorbi si de a scrie, si/sau capacitatea de a întelege si a citi.

Dizabilitati inrudite ce pot sa apara impreuna cu afazia sunt alexia (incapacitatea de a citi) si agrafia (dificultatea de a scrie). Oricine poate dobândi afazie, inclusiv copiii, dar cei mai multi oameni care au afazie este de vârsta mijlocie sau mai mari. Barbatii si femeile sunt afectati in aceeasi proportie.

Zona si gradul de leziune sau atrofie ale creierului va determina tipul de afazie si simptomele acesteia. Tipurile de afazie includ afazie motorie sau expresiva, afazie senzoriala sau receptiva, afazia globala si afazia amnestica.

Unele caracteristici ale afaziei expresive sunt: vorbitul numai în cuvinte simple (de exemplu, nume de obiecte), vorbitul pe scurt, fraze fragmentate; omiterea de cuvinte mici cum ar fi de, si, prin urmare, mesajul sunad ca o telegrama; punerea cuvintelor într-o ordine gresita; comutatie de sunete si/sau de cuvinte; inventarea de cuvinte; insiruirea unor cuvnte fara nici un sens împreuna.

Cauze

Afazia acuta se dezvolta de obicei rapid, in urma unei lovituri la cap sau a unui accident vascular cerebral, iar formele progresive de afazie se dezvolta lent de la o tumoare pe creier, infectie, sau dementa. Afazia poate aparea datorita virusului herpes simplex, bolilor Alzheimer sau Parkinson. De asemenea poate fi cauzata de o hemoragie brusca în creier. De asemenea, anumite tulburari neurologice cronice, cum ar fi epilepsia sau migrena, pot include ca si simptom episodic afazia tranzitorie.

...