Apraxie (lipsă de coordonare în mişcări)


Gura | Neurologie | Apraxie (lipsă de coordonare în mişcări) (Symptom)


Apraxia este pierderea capacitatii de a executa sau de a realiza miscari intentionate si învatate, fara dorinta si capacitatea fizica de a efectua miscarile. Este o tulburare de planificare motorie, care poate fi dobândita sau dezvoltata, dar nu este cauzata de lipsa de coordonare, pierdere senzoriala, sau incapacitate de a întelege comenzi simple.

Apraxia nu ar trebui sa fie confundata cu ataxie, lipsa de coordonare a miscarilor; afazia, incapacitatea de a vorbi si/sau a intelege; abulia, lipsa dorintei de a efectua o actiune; sau alochiria, in care pacientii percep stimulii într-o parte a corpului diferita fata de cea in care de fapt au loc.

Cauze

Apraxia este cauzata de deteriorarea sistemelor nervoase cerebrale, masa principala a creierului, care traduce ideea de miscare într-o miscare reala. Deteriorarea creierului poate fi cauzata de un traumatism cranian, infectii, accident vascular cerebral, sau tumoare pe creier.

Exista diferite forme de afazie, fiecare referitoare la deteriorarea diferitelor parti ale creierului. O persoana cu apraxie ideomotorie nu este în masura sa efectueze o comanda verbala, sa faca o miscare anume, dar alteori poate face aceeasi miscare inconstient. În apraxia senzoriala, o persoana nu poate fi capabila sa utilizeze un obiect ca urmare a pierderii capacitatii de a recunoaste scopul sau.

Diagnostic si tratament

Prognosticul pentru persoanele cu apraxia variaza. Cu tratament, unii pacienti isi pot îmbunatati starea în mod semnificativ, în timp ce altele pot arata o imbunatatire foarte slaba. Unele persoane cu apraxie pot beneficia de utilizarea unui ajutor de comunicare. Cu toate acestea, multe persoane cu apraxie nu mai sunt în masura sa fie independente.

...