Letargie şi oboseală


Cap | Medicină generală | Letargie şi oboseală (Symptom)


Descriere

Letargia poate fi descrisa ca sau lipsa de energie. Ea poate fi insotita de depresie, scaderea motivatiei sau apatie. Letargie poate fi un raspuns normal la somnul inadecvat, surmenaj, stres, lipsa de exercitiu sau plictiseala. Letargia se poate rezolva prin odihna, somn adecvat, lipsa de stres si de o nutritie buna. Letargiile persistente, care nu se rezolva prin auto-ingrijire poate fi un indiciu al unei tulburari fizice sau psihice.

Cauze

Cauzele comune includ alergii, astm, anemie, cancerul si tratamentele sale, dureri cronice, boli de inima, infectii, depresie, tulburari de alimentatie, durere, tulburari de somn, probleme cu glanda tiroida, efectele secundare ale medicamentelor, consumul de alcool sau consumul de droguri.

Cauza letargiei poate fi sugerata de modelul sau de manifestare si simptome care o insotesc. In cazul in care începe de dimineata si dureaza toata ziua, ar putea fi din cauza lipsei de somn sau depresie. Daca continua in cursul zile si este insotita de piele uscata, constipatie, sensibilitate la rece si cresterea in greutate, ea poate fi cauzata de o glanda tiroida. O combinatie intre dificultatea de respiratie si de letargie ar putea fi din cauza unor probleme cardiace sau pulmonare. Letargiile persistente, cu nici un diagnostic clar poate duce la sindromul de oboseala cronica, care poate incepe cu o boala asemanatoare gripei.

Letargiile pot fi insotite de alte simtome care variaza in functie de boala de baza, tulburari sau conditie. Letargia este un simptom nespecific, astfel incat identificarea altor simptome pot fi de ajutor in determinarea cauzei sale. Letargia poate fi insotita de alte simptome care afecteaza inima sau plamanii, inclusiv: ritm cardiac anormal, dureri in piept, tuse, batai rapide ale inimii, scurtarea respiratiei, respiratie suieratoare.

Diagnostic si tratament

Primul pas in stabilirea cauzei letargice este o examinare de catre un medic. Teste de diagnostic pot fi necesare pentru a atribuii un diagnostic definitiv. Aceste teste pot include teste de sange si urina, teste imagistice si in unele cazuri, trimiterea la un specialist. Tratamentul si prognosticul depind de letargie cauza de baza.

...