Leucoplazie (limbă albă)


Gura | Odontologie | Leucoplazie (limbă albă) (Symptom)


Descriere

Leucoplazia orala este o pata alba, care nu poate fi indepartata prin frecare, nu poate fi caracterizata clinic sau histologic ca orice alta conditie si nu este asociat cu nici un agent cauzat fizic sau chimic, cu exceptia tutunului. Prin urmare, un proces de excludere stabileste diagnosticul de boala.

In general, termenul de leucoplazie presupune doar caracteristica clinica a unei placi persistente, alb aderent. Termenul poarta absolut nici o conotatie histologice, desi in mod inevitabil, o forma de tulburare a epiteliului de suprafata este caracteristic.

Cauze

Cauza este necunoscuta dar de tutun, fie fumat, inmoiat sau mestecat este considerat a fi principalul vinovat în dezvoltarea sa.

Leucoplazia nu este de obicei periculoasa, dar poate fi uneori grava. Desi cele mai multe leucoplazii sunt benigne, un mic procent arata semne timpurii ale cancerului, si multe forme de cancer ale gurii apar langa zonele de leucoplazie. Din acest motiv, cel mai bine este de a vedea un dentist daca modificarile sunt neobisnuite si persistente.

Leucoplazia pote avea aparitii diferite. Modificari apar de obicei pe gingii, partea interioara a obrajilor, partea de jos a gurii si, uneori, pe limba. Leucoplazile pot sa apara ca pete albe sau gri, care nu pot fi indepartate, zone neregulate sau plate, cu textura, zone ingrosate sau intarite, ridicate, leziuni rosii (erythroplakia), urmate de modificari precanceroase.

Un tip de leucoplazie numita leucoplazie parosa afecteaza in primul rand persoanele ale caror sistem imunitar a fost slabit de medicamente sau boli, in special HIV / SIDA. Leucoplazia parosa provoaca pete albe, care seamana cu falduri sau creste de pe partile laterale ale limbii. De multe ori sunt confundate cu afte - o infectie marcata de pete albe pe crem, pe o zona care se intinde de la partea din spate a gatului la partea de sus a esofagului (faringelui) si partea interioara a obrajilor. De asemenea, este frecventa la persoanele cu HIV / SIDA.

Leucoplazia, de obicei, nu produce leziuni permanente la nivelul tesuturilor in gura. Cu toate acestea, cancerul oral este o complicatie potential grava de leucoplazie. Cancer oral adesea se formeaza aproape de zonele de leucoplazie. Chiar si dupa indepartarea zonelor de leucoplazie, riscul de cancer oral ramane ridicat.

...