Durere de ficat


Abdomen | Gastroenterologie | Durere de ficat (Symptom)


Durerea de ficat este durerea vine de la ficat. Ficatul nu contine fibre nervoase care simt durerea. De aceea, tesutul hepatic poate fi taiat, ars, sau comprimat fara a provoca durere. Fibrele de durere sunt, cu toate acestea, capsula ficatului, un strat subtire de tesut hepatic înconjuratoare tesuturilor în sine. Fibrele de durere din capsula sunt stimulate atunci când capsula este întinsa. De aceea, tot ce se extinde la capsula poate provoca dureri la nivelul ficatului.

Bolile de ficat comune ce provin din capsula sunt tumori care se dezvolta in interiorul ficatului si inflamarea ficatului se produce, de exemplu, cu hepatita de orice cauza. În acest din urma caz, o acumulare de celule inflamatorii si lichide în ficat determina întinderea capsulei. Ductele biliare care transporta bila de la ficat la vezica biliara si intestin, si vezica biliara sunt, de asemenea, înconjurate de un strat subtire de tesut care simte durere atunci când este intins. De aceea, întinderea ductelor din cauza unor probleme în cadrul conductelor poate duce la durere, care poate fi dificil sa se distinga de intinderea capsulei ficatului.

Cauze

Durerea de ficat pot fi cauzate de diverse tulburari legate de ficat, inclusiv ascita (acumularea de lichid în abdomen), boli autoimune (tulburare în care sistemul imunitar al organismului ataca tesutul sanatos), ciroza (cicatrizare a ficatului, care provoaca disfunctie severa ), hepatita (inflamatie a ficatului), hepatomegalie (ficat marit), abces hepatic, insuficienta hepatica, tumora (primara sau metastatic, de la un alt loc în organism).

În unele cazuri, durerea de ficat poate fi un simptom al unei afectiuni grave, care ar trebui sa fie evaluate imediat de urgenta. Acestea includ infectii ale sângelui, carcinom hepatocelular (cancer la ficat), leziuni la ficat sau scurgerea bilei prin tuburi, metastaze hepatice (raspandirea cancerului la alte parti ale corpului).

...