Insuficienţă hepatică (ciroză)


Abdomen | Nefrologie | Insuficienţă hepatică (ciroză) (Symptom)


Ciroza sau insuficienta hepatica este o complicatie a bolilor de ficat caracterizate prin structura si functia anormala a acestui organ. Bolile care duc la ciroza rezulta din leziunea si completarea celulelor hepatice. Inflamatie si repararea asociate cu celulele hepatice moarte cauzeaza formarea de tesut cicatricial. Celulele hepatice nu mor, ci se multiplica într-o încercare de a inlocui celulele care au murit. Acest lucru duce la grupuri de celule hepatice nou formate (noduli de regenerare) în tesutul cicatricial.

Cauze

Boala hepatica alcoolica apare de obicei dupa ani de baut prea mult. Cu cat consumul de alcool a avut loc a avut loc in randuri mai numeroase si in cantitati mai mari, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta boli de ficat. Alcoolul poate provoca umflarea si inflamatia (hepatita) ficatului. In timp, acest lucru poate duce la cicatrici si apoi ciroza hepatica. Ciroza este faza finala a bolii hepatice alcoolice.

Oamenii care beau prea mult, prea des, nu primesc alimente sanatoase si nutrienti suficienti. Nutritia proasta poate agrava bolile de ficat. Hepatita acuta alcoolica poate fi cauzata de consumul excesiv de alcool (cinci bauturi pentru barbati, patru bauturi pentru femei), ce poate pune viata în pericol.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru a diagnostica ciroza includ: hemoleucograma completa (CBC), biopsie hepatica, teste ale functiei hepatice, cum ar fi ALP. Teste pentru a exclude alte boli includ: CT abdominal, teste de sânge pentru alte cauze de boli hepatice, ultrasunete.

Cea mai importanta parte a tratamentului este incetarea completa a consumului de alcool. Daca ciroza hepatica nu a avut înca loc, ficatul se poate vindeca daca consumul de alcool este oprit. Un program de reabilitare sau de consiliere pot fi necesare pentru a scapa de dependenta de alcool. Vitaminele, in special cele din complexul B si acidul folic, poate ajuta la malnutritie inversa. În cazul în care se dezvolta ciroza, un transplant de ficat poate fi necesar.

...