Pierdere a cunoştinţei (leşin)


Cap | Neurologie | Pierdere a cunoştinţei (leşin) (Symptom)


Descriere

Lesinul este starea de a nu fi constient - într-o stare mentala care implica lipsa completa sau aproape completa de raspuns la oameni si de stimuli de mediu. Fiind într-o stare de coma sau coma este un tip de inconstienta. Lesinul datorat unei scaderi a tensiunii arteriale si o scadere a aportului de oxigen la creier este o pierdere temporara a constientei. Pierderea constientei, nu trebuie sa fie confundata cu stari modificate de constiinta, cum ar fi delir (atunci când persoana este confuza si doar partial receptiva la mediul inconjurator), somn normal, hipnoza, si alte stari modificate în care persoana raspunde la stimuli.

Pierderea constientei, nu ar trebui sa fie confundata cu notiunea de proces psihanalitic inconstient sau cognitiv (de exemplu, cognitia implicita), care au loc în afara constientizarii.

Cauze

Pierderea constientei poate sa apara ca rezultat al unei leziuni cerebrale traumatice, hipoxie cerebrala (de exemplu, din cauza unui infarct cerebral sau stop cardiac), intoxicatie severa cu medicamente care deprima activitatea sistemului nervos central (de exemplu, alcool si alte droguri hipnotic sau sedativ) , oboseala severa, si alte cauze.

...