Pierdere a coordonării (ataxie)


Cap | Otorinolaringologie | Pierdere a coordonării (ataxie) (Symptom)


Descriere

Ataxia este un semn neurologic caracterizata prin lipsa de coordonare voluntara a miscarilor musculare implicate în mersul pe jos. Mai este cunoscut si sub termenul de distaxie. Ataxia este un simptom nespecific care implica disfunctia partilor din sistemul nervos care coordoneaza miscarea, cum ar fi cerebelul.

Cauze

Aceste disfunctii neurologice au cauze diferite. Cauzele posibile includ o leziune la creier sau la maduva spinarii. În cazul adultilor, ataxia poate fi cauzata de intoxicatie cu alcool, consumul de droguri, un accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier care afecteaza cerebelul sau trunchiul cerebral, o boala a organului de echilibru în ureche, sau scleroza multipla sau alte tipuri de degenerare ale nervilor. În cazul copiilor, cauzele includ infectii acute, tumori cerebrale, si ataxia Friedreich o afectiune mostenita . Ataxia poate fi, de asemenea, cauzate de un deficit de vitamina B12, intoxicatie acuta cu radiatii si unele boli, cum ar fi malformatie Arnold-Chiari sau boala Wilson.

Simptomele ataxie depind de pe locul de traumatism, desi clatinarea, mersul nesigur sunt comune pentru cele mai multe forme. În plus, deteriorarea anumitor parti ale creierului pot provoca vorbire incoerenta.

Diagnostic si tratament

CT sau RMN pot fi folosite pentru a determina cauza ataxie. Tratamentul de ataxie si eficacitatea sa depinde de cauza de baza. Tratamentul poate limita sau reduce efectele ataxiei, dar este putin probabil sa le elimine în întregime. Recuperarea tinde sa fie mai bine pentru persoanele cu un traumatism de contact unic, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumora benigna, in comparatie cu cei care au o afectiune neurologica degenerativa.

...