Pierdere a gustului


Gura | Neurologie | Pierdere a gustului (Symptom)


Descriere

Pierderea gustului este un simptom comun al bolii de reflux gastroesofagian, infectiei glandelor salivare, sinuzita, igiena dentara precara, sau chiar anumite medicamente. Termenul medical folosit pentru o pierdere completa a gustului este ageuzie. O pierdere partiala a gustului se numeste disgeuzie.

Cauze

Pierderea gustului este cauzata de întreruperea transferului de senzatii gustative la creier, sau de o problema cu modul in care creierul interpreteaza aceste senzatii. Desi problemele de gust sunt comune, pierderea completa a gustului este rara.

Arsuri la stomac sau refluxul gastric este o cauza comuna de pierdere a gustului. Acidul din stomac regurgitat în gura produce o pierdere a gustului obisnuit si duce la un gust descris ca acid sau metalic. O alta cauza frecventa a pierderii gustului este infectie a gurii sau a limbii. În mod similar, igiena dentara precara cauzeaza cresterea bacteriilor in gura, rezultând într-o pierdere a gustului. Alte tulburari bucale sau ale limbii, inclusiv ulcere bucale, cancer, si daune ca urmare a consumului de tutun, poate duce la pierderea gustului.

Pierderea gustului poate rezulta, de asemenea de la radioterapie si medicamente, cum ar fi antibiotice si inhibitorii enzimei de conversie. Probleme de gust pot dura luni sau chiar ani de zile pentru a se rezolva. Unele cazuri de pierdere a gustului pot fi permanente, mai ales daca gura este o tinta a radioterapiei directe. Pierderea gustului poate însoti alte simptome care afecteaza sistemul digestiv, inclusiv: dureri abdominale, balonare, tuse, arsuri la stomac, indigestie.

...