Pierdere a vederii (orbire)


Ochi | Oftalmologie | Pierdere a vederii (orbire) (Symptom)


Descriere

Orbirea este lipsa perceptiei vizuale din cauza unor factori fiziologici sau neurologice, adica incapacitatea de a vedea. Intr-un sens strict cuvantul orbire denota starea de intuneric total in viziune cu incapacitatea unei persoane de a distinge intunericul de lumina stralucitoare in oricare ochi.

Cauze

Orbire poate duce la accidentare, boli sau degenerare a globul ocular, nervul optic sau caile nervoase de legatura la ochi la creier sau la creier in sine. Uveita si cataracta sunt alte cauze frecvente de orbire. Opacifierea corneei poate rezulta din sindromul Sjögren, deficit de vitamina A, accidentari chimice sau infectii. Ulcerul cornean poate provoca orbire din cauza cicatricilor ale corneei. Diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau accidentarile pot cauza sangerare in cavitatea globului ocular si pierderea ulterioara a vederii.

Alte conditii care pot provoca orbirea includ glaucomul; ocluzia arterei retiniene sau ocluzia venei retiniene; retinopatie, dezlipirea de retina, tumori, cum ar fi retinoblastomul si melanomul malign, juvenil al ochiului si hemoragia retiniana. Orbire poate aparea in combinatie, cum ar fi retard mintal, tulburari din spectrul autismului, paralizie cerebrala, deficiente de auz si epilepsie. Persoanele cu albinism au adesea pierderi de vedere.

Diagnostic si tratament

Orbire este diagnosticata prin testarea acuitatii vizuale, in fiecare ochi in mod individual si prin masurarea campului vizual sau vederea periferica. Pacientii pot avea orbire unilaterale (la un ochi) sau orbire bilaterala (ambii ochi). Informatiile istorice referitoare la orbire poate fi de ajutor in diagnosticarea cauzei de orbire.

Tratamentul depinde de cauza de baza. In cazul in care pierderea vederii nu poate fi corectata, pacientul poate fi apoi inregistrat ca din punct de vedere orb sau partial orb.

...