Artralgie, durere articulară


Braț | Reumatologie | Artralgie, durere articulară (Symptom)


Artralgiile sau durerile articulare se caracterizeaza printr-o stare de disconfort sau sensibilitate într-o articulatie. Articulatiile sunt domeniile în care doua sau mai multe oase se intalnesc, cum ar fi sold, genunchi, umar, cot si glezna, ce permit oaselor sa se miste. Ele sunt alcatuite din cartilaj, ligamente, tendoane, saci umpluti cu lichid care ajuta sa amortize articulatiile numite bursae si sinoviala. Oricare dintre structurile dintr-o articulatie poate deveni iritata sau inflamata, ca raspuns la o varietate de boli usoare pâna la tulburari sau conditii grave. Durerea de articulatie poate aparea chiar si fara miscare si poate fi suficient de grava pentru a limita miscarea.

Durerea de articulatie este descrisa ca un disconfort, inflamatie, caldura sau arsura intensa, durere, sau rigiditate. Aceasta poate dura putin sau poate fi cronica, atunci când dureaza mai mult de trei luni.

Cauze

Durere articulatiilor are multe cauze. Durere brusca poate fi din cauza intinderii unui muschi, entorsei unui ligament, bursite, sau a unei luxatii. Durerea cronica poate fi un simptom al unei afectiuni grave ce poate chiar pune viata în pericol, cum ar fi artrita reumatoida, osteoartrita, leucemia, sau cancer osos.

Durerea articulatiilor variaza în functie de boala de baza, afectiune sau conditie. Se poate, de asemenea, sa apara cu alte simptome legate de articulatii, precum: incapacitatea de a pune greutate pe articulatia afectata, mobilitate redusa, rigiditate, edem, roseata, febra sau deformare vizibila a articulatiei afectate.

Diagnostic si tratament

Examenul fizic ajuta la stabilirea daca durerea vine de la articulatia sine sau datorata unei anumite patologii a nervilor. Testele de laborator includ rata de sedimentare a hematiilor (VSH sau viteza de sedimentare), factorul reumatoid (RF), o hemograma completa cu hemoglobina, hematocritul, eritrocite (RBC), precum si leucocite (WBC), nivelurile de acid uric, si anticorpii antinucleari.

Tratamentele pot include interventii chirurgicale de inlocuire a articulatiilor, pentru cele grav deteriorate, imunosupresoare pentru disfunctii ale sistemului imunitar, antibiotice atunci cand o infectie este cauza, si întreruperea medicatiei atunci când o reactie alergica este cauza. Îngrijirea chiropractica conservatoare a fost de asemenea doveditz a fi benefica în ameliorarea simptomelor.

...