Dureri de sân


Piept | Ginecologie | Dureri de sân (Symptom)


Descriere

Mastodinia este numele pentru un simptom medical care inseamna durere de san. Durerea poate varia de la disconfort minor la durere severa. Aceasta durere poate fi ingrijoratoarea deoarece apare posibilitatea unui cancer mamar.

Durerile la nivelul sanilor in timpul alaptarii sau dupa intarcare nu este inclusa in aceasta descriere, dar, de obicei, sunt clasificate ca angorjarea sanilor sau mastita.

Cauze

Cea mai frecventa cauza de disconfort de san este de la efectele hormonilor asupra tesutului mamar din perioada menstruala de sex feminin. Multe femei sufera usoare dureri de san lunar, in colaborare cu perioadele lor (menstruatiei). Pentru unele femei, cu toate acestea, durerea poate fi mai severe. Aceasta durere de san premenstrual este mentionata ca disconfort ciclic la nivelul sanilor. Cauza exacta a disconfort mamar ciclice nu a fost determinata.

Cauze mult mai putin frecvente de dureri de san includ excrescente benigne (tumori), chisturi, cancer de san si anumite medicamente. Ar trebui mentionat faptul ca cazurile de cancer mamar sunt adesea nedureroase si pot fi detectate prin examinare manuala, mamografie, ecografie de san. Durerea mamara se numeste mastodinie.

Diagnostic si tratament

In timp ce in multe cazuri ar fi posibil sa se prevada un tratament eficient, cu o serie de investigatii endocrine, tiroidiene si testarea de hormon hipofizar, se face foarte rar in practica.

...