Manie sau euforie


Cap | Neurologie | Manie sau euforie (Symptom)


Descriere

Mania este o stare de spirit anormal de crescuta sau iritabila, de excitare ?i / sau nivelurile de energie. Într-un sens, acesta este opusul depresiei.

Cauze

Mania este un criteriu pentru anumite diagnostice psihiatrice. In plus fata de tulburari de dispozitie, persoanele pot manifesta comportamente maniacale, din cauza starii de ebrietate narcotica (in special stimulente, precum cocaina si metamfetamina), efectele secundare ale medicamentelor (in special steroizi si ISRS) si malignitate. Dar mania este cel mai adesea asociata cu tulburare bipolara, in cazul in care apar episoade de manie pot alterna cu episoade de depresie majora.

Este vital ca mania sa fie luata in considerare in stadii incipiente, deoarece in caz contrar pacientul devine reticent pentru a se conforma cu tratamentul. Criteriile pentru tulburarea bipolara nu includ episoade depresive, precum si prezenta de manie in absenta episoadelor depresive este suficient pentru un diagnostic. Indiferent, cei care nu se manifesta depresie, vor simtii periodic schimbari de stare de spirit. Aceste cicluri sunt adesea afectate de schimbari in ciclul de somn (prea mult sau prea putin), ritmuri diurne si factorii de stres de mediu.

Mania variaza in intensitate, de la manie usoara (hipomanie) la manie in plina floare cu caracteristici psihotice, inclusiv halucinatii, delir de grandoare, suspiciunea, comportamente catatonice, agresivitate si o preocupare cu ganduri si scheme care pot duce la neglijarea de sine.

Deoarece manie si hipomanie, de asemenea, au fost asociate cu creativitatea si talentul artistic, acesta nu este intotdeauna cazul in care in mod clar persoana bipolara are nevoie de ajutor medical. Astfel de persoane de multe ori nu au nici un control de sine suficient pentru a functiona in mod normal sau sunt inconstienti de gravitatea problemei. Persoanele maniacale de multe ori pot fi confundat cu persoane care iau drodugri sau alte substante. ...