Menstruaţie


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Menstruaţie (Symptom)


Descriere

Menstruatia este sangerarea la femeie lunara, de asemenea, numita perioada. Atunci cand are loc menstruatia, se curata mucoasa uterului. Sangele menstrual curge din uter prin deschiderea mica in gat a uterului si paraseste organismul prin vagin.

Cele mai multe perioade menstruale dureaza de la trei la cinci zile. Menstruatia este o parte a ciclului menstrual, care pregateste organismul pentru sarcina in fiecare luna. Un ciclu se calculeaza din prima zi a perioadei si prima zi a perioadei urmatoare. Ciclul menstrual dureaza 28 de zile. Cicluri poate varia de 21 - 35 de zile la adulti si 21 - 45 de zile la adolescenti.

Cauze

Menstruatia este o etapa majora a pubertatii la fete si este una dintre semne fizice ca o fata devine o femeie. Si la fel ca multe dintre celelalte modificari asociate cu pubertatea, menstruatia poate fi o etapa confuza pentru fete (si baieti). Unele fete abia asteapta sa le vina periada, in timp ce altele le este frica sau anxietate.

In prima jumatate a ciclului, nivelul de estrogen incepe sa creasca si sa faca mucoasa uterului sa creasca si sa se ingroase. In acelasi timp, un ou (ovul) intr-unul din ovare incepe sa se maturizeze. La aproximativ 14 zile de un tipic de 28 de zile ciclu, ovulul paraseste ovarul. Aceasta se numeste ovulatie.

Dupa ce a parasit oul a parasit ovarul se deplaseaza prin trompa uterina catre uter. Nivelurile de hormoni cresc si ajuta la pregatirea mucoasei uterine pentru sarcina. O femeie este cel mai probabil sa ramane gravita in perioada celor 3 zile dinaintea ovulatiei sau chiar in ziua ovulatiei.

In cazul in care ovulul este fertilizat de sperma unui barbat, celula lui se ataseaza la peretele uterin, femeia devine gravida. Daca ovulul nu este fecundat, se va rupe in afara. Daca sarcina nu se produce, nivelul de hormoni scade iar restul subtantelor se vor elimina in timpul menstruatiei.

...