Gust metalic (pierdere a gustului)


Gura | Otorinolaringologie | Gust metalic (pierdere a gustului) (Symptom)


Pierderea gustului poate cauza probleme, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, care duce la pierderea in greutate si deficiente nutritionale. În cazurile mai severe de alterarea gustului (disgeuzie), este posibil sa observati o crestere a stresului, anorexie si depresie.

Gustul metalic în gura, cunoscut stiintific ca disgeuzie, este o afectiune în care aroma se schimba in ceva foarte amar si dezgustator. Puteti simti ca si cum ati avea metal in gura, chiar si atunci când nu mâncati nimic.

Singurul simptom al gustului metalic este prezenta continua a gustului amar si acru în gura. Desi problema nu este prea periculoasa, rezultatul lipsa poftei de mancare si sanatate dificitara.

Medicamentele sunt o cauza principala a unui gust metalic în gura. Antibioticele, medicamentele pentru inima, medicamentele împotriva cancerului, medicamentele tiroidei, medicamente pt artrita, pentru diabet, pentru arsuri la stomac, glaucom, osteoporoza si somniferele potcauza un gust metalic în gura. Alte medicamente pot include iodura de potasiu, interferon, litiu, fomepizol, micofenolat, suplimente de fier, suplimente de estrogen, disulfiram, griseofulvina, metocarbamol.

Alte cauze care duc la acest gust metalic sunt asociate cu intoxicatie cu cupru, igiena orala deficitara, intoxicatie cu mercur, consum excesiv de seleniu, nivelurile fluctuante ale estrgenului.

Diagnostic si Tratament

O igiena orala îmbunatatita, precum si luarea suplimentelor de zinc zilnic, pâna când gustul metalic care cauzeaza disgeuzie dispare, poate fi o solutie buna. Totusi, daca gust metalic persista ar trebui sa fie consultat un medic dentist.

...