Afte bucale


Gura | Odontologie | Afte bucale (Symptom)


Diferite tipuri de leziuni pot aparea oriunde in gura, inclusiv in interiorul obrajilor, pe gingii, pe limba, buze, sau palatin. Rani sau anomalii localizate in interiorul gurii pot aparea dintr-un numar de diverse cauzele. Cel mai frecvent, ulceratiile bucale reprezinta ulcere aftoase, cunoscute de asemenea sub numele de afte sau stomatite aftoase.

Cauze

Aftele bucale pot fi cauzate de iritatie provicata de: un dinte ascutit sau rupt, proteza prost montata; muscatura de obraz, limba, buze sau; arderea cu alimente calde sau bauturi; aparat dentar, sau tutun de mestecat.

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex si este foarte contagios. De obicei apar sensibilitate, furnicaturi, sau arsura înainte ca inflamatia reala sa apara. De obicei, herpesul începe ca o vezicula si apoi formeaza o crusta peste. Virusul herpes poate trai în corpul nostru ani de zile. Apare ca si o ulceratie a gurii doar atunci când apare un factor declansator cum ar fi: o alta boala, mai ales în cazul în care exista o febra, modificari hormonale, cum ar fi menstruatia, stresul, sau expunerea la soare.

Aftele nu sunt contagioase. Ele pot aparea ca un singur ulcer, pal sau galben, cu un inel exterior rosu, sau ca un grup format de aceste rani. Cauza aftelor nu este clara. Mai putin frecvente, ulceratiile bucale pot fi un semn al unei boli, tumori, sau reactie la un medicament, cum ar fi: boala autoimuna, lupus, cancer, infectii si medicamente, ca aspirina si penicilina.

Diagnostic si Tratament

Aftele bucale dureaza, în general, de la 10 la 14 zile, chiar daca nu se face nimic pentru a le vindeca. Pot dura uneori pâna la 6 saptamâni. Unele remedii simple pot fi folosite acasa, cum ar fi: gargara cu apa rece sau mancarea unei inghetate (pentru arderea gurii), evitarea bauturilor calde si alimentelor picante si sarate, si citricelor, analgezice, ca acetaminofen.

Daca aftele bucale sunt mai grave trebuie consultat un medic. El va efectua un examen fizic, concentrându-se pe gura si limba. Tratamentul poate depinde de cauza de baza a inflamatiei gurii si poate include: anestezice topice, medicamente antifungice, medicamente antivirale, antibiotice.

...