Ataxie (necoordonare)


Cap | Neurologie | Ataxie (necoordonare) (Symptom)


Ataxia este un semn neurologic caracterizat de o lipsa de coordonare voluntara a miscarilor musculare implicate în mers pe jos. Termenul de distaxia este, de asemenea cunoscut ca un sinonim. Ataxia este un simptom nespecific care implica disfunctia partilor sistemului nervos care coordoneaza miscarea, cum ar fi cerebelul.

Cauze

Aceste disfunctii neurologice au cauze diferite. Cauzele posibile includ o leziune la creier sau maduva spinarii. În cazul adultilor, ataxia poate fi cauzata de intoxicatia cu alcool, consumul de droguri, un accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier care afecteaza cerebelul sau trunchiul cerebral, o boala a organelor de echilibru din ureche, sau scleroza multipla sau alte tipuri de degenerare nervoase. În cazul copiilor, cauze includ infectii acute, tumori cerebrale, si ataxia Friedreich, afectiune mostenita. Ataxia poate fi, de asemenea, cauzate de deficitul de vitamina B12, intoxicatie acuta cu radiatii si de unele boli, cum ar fi malformatie Arnold-Chiari sau boala Wilson.

Simptomele de ataxie depind de gravitatea liziunii, desi, mers nesigur este comua pentru cele mai multe forme. În plus, deteriorarea anumitor parti ale creierului pot provoca vorbirea neclara.

Diagnostic si tratament

CT-ul sau RMN-ul pot fi folosite pentru a determina cauza ataxiei. Tratamentul pentru ataxie si eficacitatea sa depind de cauza de baza. Tratamentul poate limita sau reduce efectele ataxiei, dar este putin probabil sa le elimine în întregime. Recuperare tinde sa fie mai benefica pentru persoanele cu un accident lozalizat, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumora benigna, in comparatie cu cei care au o afectiune neurologica degenerativa.

...