Amorţeală a degetelor


Mâini | Medicină generală | Amorţeală a degetelor (Symptom)


Amorteala si furnicaturile de multe ori provoaca un disconfort, dar nu este, în general, ceva grav. Boala Raynaud (cunoscuta si sub numele de fenomen Raynaud) este o afectiune care provoaca anumite zone ale corpului sa se simta amortite si reci, ca raspuns la temperaturi scazute sau stres. Ea afecteaza mai ales extremitatile, cum ar fi degetele de la picioare, nasul, si urechile. Aceasta este o conditie comuna a vaselor de sânge care furnizeaza sânge la nivelul pielii.

Cauze

Arterele mici restrâng si limiteaza fluxul de sange in zonele afectate. Acest lucru face ca zona sa devina rece si alba, cu un sentiment de furnicaturi si amorteli, în cele din urma ajungand albastra apoi rosie. Acest lucru este uneori dureros. Adesea, precedat de contractii musculare (carceii), picioarele amortite apar in cele mai multe cazuri din cauza insuficienta circulatorie. Pasirea sau masajul usor a gambei restabilesc circulatia periferica, dar daca se repeta frecvent este necesat un consult. Insuficienta circulatorie si venele varicoase explica, de asemenea, furnicaturile la nivelul picioarelor, comune la femei, dupa o anumita vârsta. Amortelile difuze si persistente la nivelul picioarelor, numite parestezii, sunt cauzate de semnalele nervoase afectate.

Diabetul zaharat, administrarea de medicamente (chimioterapie), este originea intoxicatiei nevrite, manifestata prin amorteli. De asemenea, unele boli genetice dau senzatie de amorteala, dar în aceste cazuri sunt însotite de alte semne, cum ar fi slabiciune musculara (distrofie neuromusculara). Unele tumori cerebrale, accidentul vascular cerebral situat in partea frontala a creierului provoaca senzatie de amorteala în picioare. Foarte frecvente în rândul oamenilor este parestezia ce a avut loc dupa o hernie de disc, care comprima maduva spinarii sau nerviii periferici. În aceste cazuri, chirurgia este indicatia medicala.

Diagnostic si tratament

La început, pacientul si medicul evalueaza reflexele si circulatia venoasa si arteriala. În caz de dubiu, medicul poate solicita în continuare investigatii suplimentare: electromiograma (o înregistrare a activitatii electrice musculare), testul Doppler (ecografie, care ofera informatii cu privire la blocarea unui vas de sânge de un cheag). În cazurile severe, se cere tomografia computerizata (CT) sau testul de imagistica prin rezonanta magnetica(RMN).

...