Amorţeală (parestezie)


Față | Reumatologie | Amorţeală (parestezie) (Symptom)


Parestezia sau, de asemenea, cunoscuta sub numele de întepatura este o senzatie de disconfort de furnicatura sau întepatura, de obicei simtita la nivelul mâinilor sau picioarelor. Zona afectata este, uneori, spune ca au adormit.

Parestezia flucteaza adesea în functie de cauze influentabile, cum ar fi postura, activitatea, odihna, edem, congestie, sau boala de baza. Schimbarea pozitiei restabileste rapid senzatia normala. Orice senzatie de amorteala este rapid înlocuita de o senzatie de furnicaturi si întepaturi, deoarece nervii incep expedierea mesajelor din nou la creier si la maduva spinarii.

Cauze

Una din cauzele principale de amorteala a fatei este un ranirea sau deteriorarea unui nerv. O leziune cervicala poate comprima nervii spinali suficient pentru a duce laamorteala fetei. Acesta poate fi amorteala simetrica sau unilaterala si, de asemenea, sentimentul de amorteala poate varia. Accidentele vasculare cerebrale sunt tulburari care pot provoca, de asemenea, senzatie de amorteala sau paralizie a fetei. Un accident vascular cerebral apare atunci cand o ruptura a unui vas de sange determina lipsa de oxigen la creier. În cazul în care organismul nu dispune de vitamine, precum B12, amorteala faciala, sau amorteala în alte zone, pot de asemenea resulta.

Alte cauze includ un atac de panica sau de un sindrom de hiperventilatie, stres sau depresie. Exercitiile de relaxare sau meditatie pot ajuta la ameliorarea simptomelor în acest caz. La unii pacienti, amorteala periorala, sau cea din jurul gurii, poate preceda migrene sau este însotita de migrene.

Simptomele de parestezie includ: afectarea de obicei a mâinilor si picioarelor; amorteala initiala si senzatie de greutate; întepaturi si senzatie de furnicaturi pe piele, revenirea sentimentului normal in câteva minute dupa schimbarea pozitiei.

...