Exces de greutate


General sau altele | Fitness şi Medicină Sportivă | Exces de greutate (Symptom)


Termenul de suprapondere este folosit în doua moduri diferite. Într-un sens, este un mod de a spune cuiva ca este masiv. Un alt sens al excesului de greutate este mai precis si desemneaza o stare între greutate normala si obezitate.

Excesul de greutate poate fi, de asemenea, definit prin indicele de masa corporala (IMC), care este greutatea unei persoane în kilograme (kg), impartita la inaltimea lor in metri (m) la patrat. IMC descrie greutatea corpului în raport cu inaltimea, care se coreleaza puternic (la adulti) cu grasime totala a corpului. Excesul de greutate este un IMC de 27,3% sau mai mult pentru femei si 27,8% sau mai mult pentru barbati. Obezitatea este un IMC mai mare de 30.

Cauze

Excesul de greutate se dezvolta treptat din dieta si un stil de viata nesanatos si, într-o oarecare masura, poate fi mostenita genetic. Stilul de viata este un factor important în influentarea greutatii. Consumul mai multor calorii decat necesare poate fi cauza alimentarii nesanatoase. Lipsa de activitate fizica este un alt factor important care este legat de obezitate. Unele conditii genetice pot creste pofta de mâncare, precum si afectiunile medicale, cum ar fi sindromul Cushing (tulburare rara care cauzeaza o productie prea mare de hormoni steroizi), o glanda tiroide subactiva (hipotiroidism) sau sindromul ovarului polichistic.

Diagnostic si tratament

Cel mai bun mod de a trata excesul de greutate este de a reduce cantitatea de calorii din dieta de zi cu zi si activitatea fizica în mod regulat. Tipul de dieta si exercitiile fizice de care va beneficia fiecare persoana, vor varia de la persoana la persoana, pentru a se realiza în conditii de siguranta. Medicul de familie ar trebui sa fie consultat înainte de a face orice schimbari semnificative în stilul de viata.

...