Durere de cap (cefalee)


Cap | Nefrologie | Durere de cap (cefalee) (Symptom)


Durerea de cap este situata deasupra ochilor sau urechilor, spatele capului (occipital), sau în partea din spate a gâtului superioare. Durerea de cap, ca si durere in piept sau durerea de spate are multe cauze. Durerile de cap sunt clasificate in dureri de cap primare sau dureri de cap secundare. Durerile de cap primare nu sunt asociate cu alte boli. Exemple de dureri de cap primare sunt migrene, dureri de cap de tensiune si dureri de cap cluster. Durerile de cap secundare sunt cauzate de alte boli.

Durerile de cap de tensiune sunt cele mai frecvente dureri de cap primare. Pâna la 90% dintre adulti au dureri de cap de tensiune. Durerile de cap sunt mai frecvente in randul femeilor decat la barbati. Migrenele sunt urmatoarele cele mai comune de dureri de cap primare. Acestea afecteaza atât copiii cât si adultii. Înainte de pubertate, baietii si fetele sunt la fel de afectate de migrene, dar dupa pubertate femeile au dureri mai mult decat barbatii. Migrena de multe ori este nediagnosticataa sau este diagnosticata gresit ca dureri de cap de tensiune sau durere a sinusurilor.

Durerea de cap datorita sindromul post-traumatic este o leziune cu sechele a capului sau gatului, si de multe ori apare dupa accidente auto. Durerile de cap sunt de obicei auto-limitate si se pot rezolva rapid, în termen de zile pâna la câteva saptamâni.

Cauze

Durerile de cap de tensiune sunt tipul cel mai frecvent întâlnite de dureri de cap, cauza lor fiind necunoscuta. Cauza cea mai probabila este contractia muschilor care acopera craniul. Cand muschii care acopera craniul sunt stresati, acestia pot cauza spasme si durere. Localizari comune includ baza craniului unde muschii trapez unde se insereaza gatul, templu unde se afla muschii maxilarului, si fruntea. Durerile de cap apar din cauza stresului fizic sau emotional. Acesti factorii de stres pot cauza muschii din jurul craniului sa se inclesteze, formandu-se spasme.

La multi pacienti, în special cei cu traumatisme mai severe, durerile de cap pot fi o problema pentru luni, ani sau chiar pe viata. În cazul în care durerile de cap se dezvolta în termen de 2 saptamâni de la eveniment, si persista pentru mai mult de câteva luni, se considera faza cronica a sindromului de dureri de cap post-traumatice. Ocazional, pacientii nu dezvolta dureri post-traumatice pâna la luni dupa accident, dar, de obicei, durerile de cap încep în termen de ore sau zile dupa accident.

Diagnostic si tratament

Tratamentul depinde de diagnostic si simptome. Primul pas în elaborarea unui plan de a combate durerile de cap recurente este de a determina cu ce tip de durere de cap este afectata opersoana.

...