Durere vaginală


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Durere vaginală (Symptom)


Durerea vaginala este durerea in zona genitala (vulva, vagin, clitoris), care apare cel mai adesea asociata cu penetrarea sexuala, o încercare de penetrare, sau alte situatii (ciclism, asezat, echitatie), de obicei, durerile genitalefiind mentionate ca dispareunie sau vaginism.

Dispareunia este durerea persistenta sau recurenta, cu penetrare completa si / sau activitate sexuala vaginala. Vaginismul este dificultatea persistenta sau recurenta a femeilor, de a permite penetrarea penisului, unui deget si / sau obiect in vagin, indiferent de dorinta lor. Astfel de situatii pot provoca disconfort semnificativ si stres femeilor care duc la dificultati în sfera personala si cupluri.

Cauze

Poate rezulta din conditiile anormale ale organelor genitale, reactia disfunctionala psihofiziologica la actul sexual fortat, sau excitatia sexuala incompleta. Dispareunia este, de asemenea, asociata cu schimbarile hormonale ale menopauzei si alaptarea care au ca rezultat uscarea tesuturilor vaginale, precum si cu endometrioza.

În general, exista de multe ori frica de durere (referitoare la atingere sau contact sexual), care poate duce la evitare sexului cu dureri sau pierderea apetitului, dar unele femei continua sa fie receptive la activitatea sexuala. Durerea poate fi superficiala sau continua, vaginala sau pe jumatate de vagin, înainte, în timpul sau dupa penetrare (actul sexual). Uneori, durerea este asociata cu atingerea clitorisului sau vulvei, uscaciune vaginala, cistita postcoitala, arsura, uscaciune sau mâncarimi.

Acest simptom de multe ori duce la lipsa sau scaderea dorintei, excitatiei si orgasmului. Aceste simptome pot fi primare (pe tot parcursul vietii), secundare sau dobândite (simptomele încep dupa o istorie de act sexual nedureros).

...