Menstruaţie (sângerări vaginale)


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Menstruaţie (sângerări vaginale) (Symptom)


Descriere

Menstruatia este sangerarea lunara la o femeie. Atunci când are loc menstruatia sângele menstrual curge din uter prin deschiderea mica in gatul uterului si paraseste organismul prin vagin.

Cele mai multe perioade menstruale dureaza de la trei la cinci zile. Menstruatia este o parte a ciclului menstrual, care pregateste organismul pentru sarcina în fiecare luna. Un ciclu se calculeaza din prima zi a perioadei si prima zi a perioadei urmatoare. Ciclul menstrual dureaza 28 de zile. Ciclurile pot varia intre 21 - 35 de zile la adulte si 21 la 45 de zile la adolescente.

Cauze

Menstruatia este o etapa majora a pubertatii la fete si este una dintre cele mai multe semne fizice ca o fata devine femeie. Si la fel ca multe dintre celelalte modificari asociate cu pubertatea, menstruatia poate fi confuza pentru fete (si baieti). Unele fete nu se pot astepta sa înceapa perioad in care vor avea menstruatie, în timp ce altele pot simti frica sau anxietate.

În prima jumatate a ciclului, nivelul de estrogen începe sa creasca si sa faca mucoasa uterului sa creasca si sa se ingroase. În acelasi timp, un ou (ovul) intr-unul din ovare începe sa se maturizeze. La aproximativ a 14 zi dintr-un ciclu tipic de 28 de zile, ovulul paraseste ovarul. Aceasta se numeste ovulatie.

În cazul în care ovulul este fertilizat de sperma unui barbat si se ataseaza la peretele uterin, femeia devine gravida. Daca ovulul nu este fecundat, se va rupe . Daca sarcina nu se produce, nivelul hormonal scade.

...