Pertussis (tuse convulsivă)


Piept | Pneumologie | Pertussis (tuse convulsivă) (Symptom)


Descriere

Tusa convulsiva este o boala infectioasa si contagioasa caracterizata prin tuse caracteristice prin durere, care dureaza cateva saptamani. Contagiozitatea este foarte mare. Aceasta este captata de cele mai multe ori de copii pana la varsta de 7 ani.

Nou-nascutul nu are nici o imunitate transmisa de la mama. Este, de asemenea grava la orice copil cu dezabilitati. Severitatea bolii se datoreaza intensitatii de spasme de tuse, bronhopneumonie secundara cu reactie de encefalita. Tusea convulsiva dureaza 7 pana la 14 zile. In timpul de incubare nu prezinta nici un semn special. Boala progreseaza in trei faze: faza de invazie (debut, catarala) dureaza 7-10 zile. Inceputul este inselatoar, care seamana cu o infectie obisnuita a nasului si gatului. La inceput, tusa este neobisnuita, dar devine mai comuna si imuna la analgezice. In aceasta etapa, boala este greu de recunoscut.

Cauze

Tusa convulsiva este cauzata de o infectie cu o bacterie cunoscuta sub numele de Bordetella pertussis. Bacteriile se ataseaza la mucoasa cailor respiratorii din sistemul respirator superior si toxine eliberare, care duc la inflamare si umflare. Pentru copii exista acoperire maxima pentru pertussis prin vaccinuri. Cu toate acestea, protectia din copilarie prin vaccin scade in timp. Adolescentii si adultii trebuie revaccinati, chiar daca acestia au fost complet vaccinati in copilarie.

Diagnostic si tratament

Antibioticele indreptate impotriva Bordetella pertussis pot fi eficace in reducerea severitatii tusei convulsive atunci cand este administrat precoce in cursul bolii.

...