Reflux


Abdomen | Gastroenterologie | Reflux (Symptom)


Descriere

Secretia excesiva de acid clorhidric în celulele stomacului da nastere la arsuri la stomac. Aceasta se produce atunci cand acidul din stomac ajunge pâna în esofag, tubul care transporta produse alimentare din gura in stomac. Daca o persoana are arsuri la stomac mai mult de doua ori pe saptamana, el sau ea poate avea boala de reflux gastroesofagian (GERD). Arsurile la stomac reprezinta o senzatie de arsura în pieptul inferior, însotita de un gust acru sau amar în gât si gura.

Cauze

De obicei apare dupa o masa mare sau în timp ce pacientul sta culcat. Aceasta este o afectiune în care acidul din stomac ajunge pana in esofag. Acest lucru se întâmpla deoarece supapa de separare a continutului gastric in esofag nu functioneaza în mod corespunzator. În mod normal, atunci când alimentele sau lichidele intra în stomac, o banda de muschi de la sfârsitul esofagului, numit sfincterului esofagian inferior sau LES, închide acea parte. Daca aceasta banda nu se închide corect, continutul stomacului poate fi returnat (reflux) in esofag. Acest material partial digerat poate irita esofagul, provocand arsuri la stomac si alte simptome.

Arsurile la stomac sunt mult mai probabile sa apara în cazul în care o persoana are o hernie hiatala, care apare atunci când partea de sus a stomacului iese în sus, în cavitatea toracica. Acest lucru slabeste sfincterul esofagian inferior si faciliteaza refluxul acidului din stomac in esofag.

...