Vărsături involuntare repetate


Gura | Gastroenterologie | Vărsături involuntare repetate (Symptom)


Descriere

Varsaturile reprezinta expulzarea fortata, bruste a continutul gastro-intestinal prin cavitatea bucala. Varsaturile, adesea sunt precedate de greata si hipersalivatie, este un act reflex, în care stomacul este organul principal efector.

Varsaturile pot fi de reflex central sau periferic . Varsaturile de origine centrala - apar în boli ale sistemului nervos central, care modifica presiunea intracraniana (tumori cerebrale, meningoencefalita, cefalorahidian sifilis, hemoragie cerebrala), sindrom Menieres, migrena, intoxicatiile endogene (uremie), intoxicatii exogene (alcool, nicotina, opiacee).

Cauze

Varsaturile de origine centrala se datoreaza presiunii intracraniene crescute, cu debut brusc, care nu este precedata de greata si executate fara efort. Varsaturile de acasade reflex periferic - au ca punct de plecare o excitatie al tractului digestiv, peritoneu si diverse alte viscere. Arc reflex include cai conexe (nervul vag), centrul vomitiv si cai eferente (nervul frenic si nervi responsabil pentru activitatea musculara abdominala).

Punctul de plecare în varsaturi digestiv se întâlnesc în: boli ale stomacului (gastrita acuta si cronica, stenoza pilorica), ficat si tractul biliar (hepatita acuta, colecistita, calculi biliari), pancreatita acuta, obstructie intestinala, ocluzie apendicita acuta a vaselor mezenterice si altele . Iritatie peritoneala de orice fel sau peritonita este de obicei însotita de varsaturi. Varsaturi reflexe care incep se gasesc în sistemul digestiv: colica renala.

...