Creste pe unghii (decolorare a unghiilor)


Mâini | Dermatologie | Creste pe unghii (decolorare a unghiilor) (Symptom)


Unghiile de la mâini si picioare protejeaza tesuturile degetelor. Ele constau din straturi ale unei proteine intarite numita keratina, care este, de asemenea, gasita în par si piele. Sanatatea unghiilor poate fi un indicator al sanatatii generale a unei persoane. Unghiile sanatoase sunt, de obicei, netede si de o culoare uniforma.

Problemele cu unghiile care necesita uneori tratament includ infectii bacteriene si fungice, unghii încarnate, tumori si negi. Unghiile care sunt pastrate curate, uscate si curatate pot ajuta la evitarea unor probleme. Taierea cuticulelor poate provoca infectii.

Cauze

În jumatate din cazuri, unghiile decolorate sunt un rezultat al infectiilor cu ciuperci comune care pot fi gasite în aer, praf si sol. Exista multe specii de ciuperci care pot afecta unghiile. Cea mai frecventa este numita Trichophyton rubrum. Acest tip de ciuperca are tendinta de a infecta pielea si este, prin urmare, cunoscuta ca un dermatofita. Pseudomonas este un tip de bacterie care infecteaza patul unghial si rezultat într-o culoare verzuie a unghiilor. Unghiile rosii sau negre pot rezulta dintr-un hematom (o colectie de sange) sub unghie, ca urmare a unui traumatism (inclusiv unghiile incarnate).

Anumite tipuri de modificari de culoare a unghiilor si modificari ale ritmului de crestere pot semnala diverse probleme pulmonare, la inima, rinichi si ficat, precum si diabet si anemie. Petele albe si crestele verticale sunt inofensive.

...