Limbă neagră paroasă


Gura | Odontologie | Limbă neagră paroasă (Symptom)
Descriere

Limba parosa, termenul medical cunoscut sub numele de lingua villosa, este de obicei o conditie inofensiva, care implica o limba decolorata si cu par. Limba paroasa se refera, in cele mai multe cazuri, dint-o limba parosa negra (lingua villosa nigra), dar decolorarea limbii poate fi, de asemenea, alb, maro, roz, sau verde. Culoarea limbii depinde atat de conditia de baza, plus prezenta oricaror factori suplimentari, cum ar fi tipul de consumat alimente.

Limba negra parosa este prelungirea papilei care prezinta umflaturi pe suprafata limbii. De obicei, capetele papilele pot fi indepartate de alimente, dar uneori, ele cresc mult mai mult decat in mod normal, facand un aspect de blana pe limba. Tesutul suplimentar poate fi patat de alimente sau de tutun si devine brun-galbui sau negru.

Cauze

Anumite moduri de viata pot face ca oamenii sa fie predispusi la aceasta boala. Acestea include: igiena orala precara, tutunul, cafeaua, folosind antibiotice, fiind deshidratat, administrarea de medicamente care contin bismut, cand nu se produce suficienta saliva, folosind in mod regulat apa de gura care contine peroxid sau mentol, radioterapie pentru capi si la gat. Aceasta boala este mai frecventa la barbati, persoanele care folosesc droguri intravenoase si cei care sunt HIV-pozitiv.

Diagnostic si tratament

Chiar daca poate parea alarmant, limba paroasa neagra in sine este inofensiva (desi este considerata a fi legat de dezvoltarea de afte). Aceasta conditie nu implica nici un fel de bacterii sau ciuperci si in general, se rezolva de la sine, tratamentul recomandat este sa se spele limba cu o periuta de dinti moale de doua ori pe zi. Este listat ca un posibil efect secundar in timp ce luati antibiotice penicilina, de asemenea, vitamine.

...