Boli cu transmitere sexuală


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Boli cu transmitere sexuală (Symptom)


Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectii care pot fi transferate de la o persoana la alta prin orice tip de contact sexual. Bolile cu transmitere sexuala sunt denumite uneori ca infectiile cu transmitere sexuala (ITS), deoarece acestea implica transmiterea unui organism ce cauzeaza boli, de la o persoana la alta in timpul activitatii sexuale.

Contactul sexual include mai mult decat actul sexual (vaginal si anal). Contact sexual include sarutul, contactul oral-genital, si folosirea de jucarii sexuale cum ar fi vibratoarele. Multe dintre BTS sunt tratabile, dar nu exista remedii efective pentru boli cum ar fi HIV, HPV, hepatita B si hepatita C. Chiar si gonoreea, odata vindecata, poate deveni cu usurinta rezistenta la multe antibiotice traditionale. Multe boli cu transmitere sexuala pot fi prezente la persoanele care nu au simptome de boala si care nu au fost înca diagnosticat cu o BTS.

Cauze

În functie de boala, bolile cu transmitere sexuala pot fi raspândite cu orice tip de activitate sexuala. BTS sunt cel mai adesea cauzate de virusuri (herpes genital, condiloame genitale, hepatita B si D, si rar, A *, C *, E *, HIV / SIDA, molluscum contagiosum) si bacterii (chlamydia, gonoree, granulom inghinal, limfogranulom venereum, sifilis).

BTS pot fi, de asemenea, cauzate de protozoare (Trichomoniasis), ciuperci (Tinea Cruris, infectii fungice), si paraziti (paduchi lati, scabie).

...