Depigmentare a pielii


Piele | Dermatologie | Depigmentare a pielii (Symptom)


Depigmentare este deschiderea culorii pieloo, sau pierderea de pigment. Tulburarile de pigmentare ale pielii afecteaza culoarea pielii. Celulele pielii dau culoarea pielii, prin substanta numita melanina. Atunci când aceste celule devin deteriorate sau nesanatoase, este afectata productia de melanina. Unele tulburari de pigmentare pot afecta doar portiuni de piele. Altele afecteaza intregul corp.

Cauze

Depigmentarea pielii poate fi cauzata de o serie de conditii locale si sistemice. Pierderea de pigment poate fi partiala (cum ar fi dupa o ranire a pielii) sau completa (cum ar fi cea de la vitiligo). Poate fi temporara ( tinea versicolor) sau permanenta (albinism).

În cazul în care organismul produce prea multa melanina, pielea ta devine mai inchisa. Sarcina, boala Addisons si expunerea la soare, toate pot face pielea mai inchisa. În cazul în care organismul tau produce melanina prea putina, pielea ta devine mai deschisa. Vitiligo este o afectiune care provoaca pete deschise pe piele. Albinismul este o afectiune genetica care afecteaza toata pielea unei persoane. Infectiile, veziculele si arsurile pot provoca decolorarea pielii.

Cel mai frecvent, depigmentarea pielii este legata de oamenii nascuti cu vitiligo, care produce diferite zone de piele deschise si inchise. Vitiligo reprezinta pierderea de pigmentare pe portiuni de piele. Ea poate afecta persoane de orice rasa sau grup etnic, si, adesea, apare pe pielea din spatele mâinilor, fetei si subsuori. Tulburarea poate fi ereditara si este frecvent asociata cu boli autoimune.

Simptomele de depigmentare a pielii sunt: aparitia brusca sau progresiva a pielii cu pierderea de pigment completa. Limitele sunt puternic definite, dar neregulate. Pierderea de pigment este cel mai frecvent vazut in fata, coate, genunchi, mâini, picioare, si organele genitale.

...